Oogstfeest

Tegenover het lentefeest staat in de jaarcirkel het herfstfeest. Wanneer in het najaar de dagen even lang zijn als de nachten, viert men de oogstfeesten.

Aarde droeg het in haar schoot.

Zon, die maakte het rijp en groot

Zon en aarde die dit schenken:

We zullen dankbaar aan ze denken.

Oogsttijd…

Na het zaaien in het voorjaar, het harde werken, kunnen we de vruchten plukken. Nog niet zo lang geleden was dit een gemeenschapsgebeuren. Buren en werknemers hielpen de boeren bij de oogst. Rijen mensen naast elkaar zorgden al snel voor een spel: wie was het eerste klaar met de oogst? De laatste persoon mocht met de laatste schoof naar de kermis gaan, in plaats van met een schone meid. Nochtans was ook niet slecht: men dichtte deze laatste schoof het bezit van de geest van de korengodin toe. Of in sommige streken van ‘den ouwe’. Nog steeds zien we dat rond de oogstperiodes van weleer doorheen heel het land kermissen worden gehouden. Let maar eens op: augustus en september zijn geliefde maanden. Wat nu slechts commerciële bedoeningen geworden zijn, waren vroeger vreugdefeesten na het binnenhalen van de oogst. Muziek werd gedraaid of gemaakt. Er werd gedanst, gelachen, gedronken en geklonken. Paartjes werden gevormd, al dan niet met toestemming van de plaatselijke jongens.

De verschillende oogstfeesten vinden plaats tussen begin augustus en eind september. In sommige contreien vinden de oogstfeesten al vroeger plaats. Dat is logisch: niet overal oogst men rond hetzelfde tijdstip.

Hoe kan je zelf het oogstfeest vieren?

  • Oogst uit je eigen tuin, of vraag om dit te mogen doen bij bekenden.
  • Breng de oogst binnen, op een versierde oogstwagen. Als je graan kan oogsten, kan je een Holle-figuur maken van het gedroogde graan.
  • Indien je iemand kent die dit kan, dors het graan met een vlegel.
  • Maak er een heus feest van. Organiseer een Vlaamse kermis en een dansfeest. Of maak van de oogst een heerlijke maaltijd om te delen met vrienden en familie
  • Voor jonge kinderen: vertel het verhaal van vrouw Holle.

Deel dit verhaal